Anagramma –ravintola, Cernobbio

Cernobbio (lausutaan tschernoobbio) kuuluu Comoon, mutta se on kylä "toispual plutakko", eli Comojärven toisella puolella. Cometalla on siellä oma ravintola, jonka nimi on Anagramma. Ravintola työllistää koulusta valmistuneita vajaakuntoisia. Tässä ravintolassa työskentelee tällä hetkellä kahdeksan kehitysvammaista ja neljä "tavallista" työntekijää. Tämän lisäksi Cometasta tulee opiskelijoita työssäoppimaan tänne. Paikan johtaja on nimeltään Marcello, ja hän on koulutukseltaan alun perin arkeologi. Tuo työ ei kuitenkaan ollut hänelle sopiva perhesyistä. Oltuaan tovin Cometassa töissä, hän hakeutui takaisin yliopistoon, nyt opiskelemaan sosiaalityötä. Monen mutkan ja oppimiskokemuksen myötä Marcello on siirtynyt Anagramman baarimestariksi, joka tekee samalla sosiaalityötä. 
Anagramman taustaa kehystää vuori, vieressä restauroitava rakennus, jossa Cometa järjestää yhteistyössä eri tahojen kanssa liiketalouden erikoiskoulutusta.

Anagramman julkisivu: sen seinät ovat pitkiltä sivuiltaan lasia. Köynnökset, jotka jo nyt lokakuussa näyttävät hieman kärsineiltä, ovat viiniä. Erittäin valoisa ja avara ympäristö puistoineen. 


Ne opiskelijat, jotka Cometasta tänne lähetetään työssäoppimaan, ovat useimmiten sellaisia, joilla on jokin erityinen tarve. Kuten Suomessa, jokaisessa TOP-paikassa ei saa vahvaa tukea opiskelijoille, mutta täällä sitä on mahdollista saada. Tällä ravintolalla on vahva tukeva ote opiskelijoihin. Nyt harjoittelussa olevat kaksi opiskelijaa ovat ns. hyviä opiskelijoita, mutta tarpeet heillä ovat omansalaiset. Toinen on alanvaihtaja, jonka tulisi nyt yhden kouluvuoden aikana saada opiskeltua kahden-kolmen vuoden opinnot. Kun Marcello tietää, että tällä opiskelijalla on kiire, ja tarve saada opinnot samalle tasolle muiden kanssa, hän etenee opiskelijan kanssa nopeammin kuin normaalisti. Toinen opiskelija puolestaan on varsin älykäs ja osaava, mutta hänellä on sosiaalisia ongelmia. Anagramma on luotu ympäristöltään ja työyhteistöltään hyvin kodinomaiseksi. Näin kynnys tulla tänne töihin tai työharjoitteluun on pyritty saamaan mahdollisimman matalaksi. 


Päivien pituus on ”tavallisilla” työntekijöillä normaalit 38h/vko, ja heillä on työtä viitenä päivänä viikossa. Lain mukaan vapaapäiviä tulee olla vähintään yksi, mutta Anagramman työntekijät saavat kaksi vapaapäivää. Kehitysvammaisten työsuhteet aloitetaan yleensä 15h/vko, ja sitten lisätään tarpeen mukaan. Tällä hetkellä useimmiten he työskentelevät 22h/vko. Aloitus on siis kolmella tunnilla päivässä viitenä päivänä viikossa. Työajan korotus riippuu työntekijän resursseista. Esim. viiden tunnin päivässä on yksi tauko, joka saattaa olla puolisenkin tuntia. Erikoista verrattuna Suomeen on se, että kaikki työntekijät pitävät tauon yhdessä. Taukojen pituutta ei ole määritelty kovin tarkasti. Tätä yhdessä syömistä ei ole mitenkään päätetty missään, vaan se on käytäntö, joka on muodostunut. Nämä työyhteisön läheiset suhteet ovat asiakkaille vetovoimatekijöitä. Usein asiakkaat sanovat, että tulevat tänne miellyttävän ilmapiirin takia. 


Anagramman baaritiski. Huomaa ylin sana, TIPO. Jos oikein ymmärsin, italiaksi se ei tarkoita mitään. Suomeksi sen anagrammi on OPIT. Käänsin sanan Marcellolle (you will learn), ja hän oli iloisesti yllättynyt!


Tuettua asumista ei Italiassa kovin paljoa ole. Useimmiten esim. Down-ihmiset asuvat perheensä kanssa. Vastikään paikallinen Down-yhdistys on alkanut etsiä Comosta kerrostaloa tuettua asumista varten. Tässä Cometa tekee jonkin verran yhteistyötä työllistymisen ja asumisen suhteen. Yleinen käsitys kehitysvammaisista ei ole torjuva, vaan lähinnä heitä arastellaan. Marcello sanoo, että Italiassa usein tehdään paljon asioita kehitysvammaisten puolesta. Ajatellaan, että he eivät kykene, vaikka eivät ole saaneet edes kokeilla. Suomessa – väittäisin – tilanne on hyvin samankaltainen. Anagrammassa kuitenkin panostetaan siihen, että myös kehitysvammaiset laitetaan tekemään asioita ja oppimaan uutta. Tässä täytyy myös työntekijöiden läheisten kanssa tehdä yhteistyötä, jotta itsenäistymisen tukeminen on kokonaisvaltaista sekä työssä että kotona. 

Asiakaskohtaamisissa asiakkaat kohtelevat kehitysvammaisia työntekijöitä ikään kuin silkkihansikkain. Asiakkaat tulevat Anagrammaan jopa vain katsomaan, kuinka hienosti kehitysvammaiset työskentelevät. Vähän heikompikin suoritus kelpaa asiakkaille, mutta ei Marcellolle. Hän vaatii jokaiselta työntekijältään, että nämä yrittävät parhaansa, ja jos ruoan tai kahvin laatu ei ole riittävä, hän antaa palautetta työntekijälle. Marcello tuntee jokaisen työntekijän vahvuudet ja rajat, ja hän näkee, että joinakin päivinä kehitysvammainenkin voi ylittää tavallisen tasonsa, toisena taas ei. 

Kiireisinä aikoina Marcellon rooli on merkittävä, kun tilauksia tulee paljon. Tällöin hänen tehtävänsä on toimia pääorganisaattorina, ja huolehtia siitä, että jokainen tilaus tehdään oikein ja asiakkaan toivomusten mukaisesti. Olin todistamassa tällaista kiiretilannetta, ja vaikka mukana oli kehitysvammainen työntekijä, tilausten toimittaminen sujui kuin tanssi. Anagrammassa kaikki työntekijät tekevät kaikkia työtehtäviä. On hyvä, että työntekijöillä on joitakin erityisosaamisen alueita, mutta tällä työntekijämäärällä ei ole mahdollista, että tehdään vain rajattuja työtehtäviä. Työntekijät täällä ovat oppineet, että milloin tahansa voi joutua muuttamaan työtehtävää. 

Anagrammassa on aloitettu lähiaikoina kokeilu, jossa tilaukset otetaan vastaan IPhoneilla. Käytössä on kaksi laitetta, joissa on oma sovelluksensa tilausten vastaanottamista varten (näillä puhelimilla ei voi soittaa). Sovellus keskustelee kassakoneessa olevan softan kanssa, joka mahdollistaa laskutuksen pöydittäin. Kun tilaus on pöydässä tehty, siitä lähtee viesti kahdelle eri tulostimelle, toinen keittiöön ja toinen baariin. Kaikki pöytäkunnan tilaukset eivät näy samoissa printeissä. Kahvitilaukset näkyvät baarin printissä, ruokatilaukset vain keittiön printissä. Tämä helpottaa työntekijöitä keskittymään tekemään vain sen, mikä heidän tehtävänsä on. Printeissä on vielä se etu, että tilaus voidaan aina tarkastaa. IPhonen keskustelu kassakoneen kanssa tuo oikeellisuuden laskutukseen. En toimi ravintola-alalla, joten tällaisen teknologian käyttö voi olla aivan normaalia ja päivittäistä myös suomalaisissa ravintoloissa. Minulle tämä kuitenkin oli uutta. 


IPhone, johon on luotu pöytäkunnan tilaus, ja vieressä baariin tulostunut tilauslista.


Italiassa lain mukaan jokaisella yrityksellä on velvollisuus palkata vajaakuntoisia. Jokaista viittätoista työntekijää kohden on työllistettävä yksi vajaakuntoinen. Mikäli yritys ei suostu palkkaamaan ketään tällä profiililla, heidän tulee maksaa sakkoja. Useimmat suuryritykset automaattisesti maksavat nämä sakot, sillä he eivät halua työllistää vajaakuntoisia. Tämä sakko menee Italian valtiolle, joka puolestaan jakaa tukea niille yrityksille, jotka suostuvat vajaakuntoisen palkkaukseen. Suomessa tämän kaltainen yritys olisi nimeltään sosiaalinen yritys, joka puolestaan ei liiemmin ole ottanut tulta alleen. 

Lombardian maakunta, jossa Como sijaitsee, on nyt tekemässä ehdotusta, että yritys, joka ei halua palkata työhön vajaakuntoista, maksaisikin palkan suoraan toiselle yritykselle, joka työllistäisi em. henkilön. Tästä ajatuksesta Marcellolla on hieman ristiriitaisia ajatuksia. Toisaalta tämä mahdollistaisi entistä enemmän vajaakuntoisten työllistymistä, mutta toisaalta keskittäisi esim. kehitysvammaisten työllistymisen kapeammalle skaalalle eri toimialoilla. Marcello kokee, että tätä ravintolaa ei voisi kehitysvammainen johtaa, mutta kaikkiin muihin työtehtäviin he kyllä ovat kykeneviä – kunhan vain heidät perehdytetään työtehtäviinsä. Näin tulee tietysti toimia kaikkien työntekijöiden suhteen, olipa heidän taustansa mikä hyvänsä.



Italiassa syödään suomalaisittain varsin myöhään lounas, noin klo 13-14 -välillä. Yllättävää kyllä, näin toisen viikkoni alussa huomaan jo tottuneeni tuohon rytmiin. Yllä olevassa kuvassa on uusi lempiruokani: pastaa pestokastikkeella ja kirsikkatomaateilla. Jälkiruoaksi Nutellalla täytetty croissant ja iso kuppi mustaa teetä. Olen tullut johtopäätökseen, että italialaista cuisinea ei turhaan kehuta :) 

PS. Anagramman tarjoama ruoka on luomua - samoin kuin meillä Kiipulassa <3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

GUERAK, 13.9 keskiviikko Harrobi-ohjelma

GUREAK maanantai 18.9 Zerbizuak ja Marketing

GUREAK, tiistai 12.9 Akademi Kafe ja yliopiston ruokala