GUREAK, tiistai 12.9 Akademi Kafe ja yliopiston ruokala

Tiistain vietin tutustumalla Akademi Kafeen toimintaan ja pääsin myöhemmin seuramaan kuinka yksi kahvilan työntekijä aloitti työskentelyn Yliopiston ruokalassa. 

Kävin aluksi tutustumassa Akademi Kafe -kahvilan työntekijöihin ja kouluttajaan, Nuriaan. Kahvilassa on kolme työntekijää. Jokaista työntekijää koulutetaan ensimmäisen kuukauden ajan kahvilassa, joka on erillisessä tilassa. Siellä on samalaiset välineet, kuin oikeassa kahvilassa. 

Koulutusta annetaan yhdelle työntekijälle kerrallaan ja samaan aikaan Akademi Kafe toimii kahden työntekijän voimin. Työtä ohjaa oma kouluttaja, joka vastaa kolmesta-neljästä työntekijästä kerrallaan. Hän tutustuu työntekijöihin perehdytysjakson aikana ja aloittaa ohjaamisen kahvilassa. Jakso kestää enimmillään yhden vuoden. 

Jos kouluttaja kokee, että työntekijä on valmis jo aiemmin, hän vie työntekijän seuraavaan työpaikkaan, yliopiston ruokalaan. Siellä työntekijä pääsee kokeilemaan erilaisia cateringalan työtehtäviä ja arvioimaan miten työt sujuvat eri ympäristössä. 

Yliopiston ruokalaan on saatu työllisetettyä useita työntekijöitä Akademi Kafen vuoden jakson jälkeen. 

Kuvia Akademi Kafen harjoittelupaikasta ja -materiaalista
Tässä harjoitellaan ensiksi kahvilan työtehtäviä. 
Koneet ja laitteet ovat samoja kuin oikeassa kahvilassa.



Puhdistukseen on tarkat ohjeet ja säännöt. Värikoodit muistuttavat mitä siivousliinaa käytetään eri kohteissa. 

Työntekijät harjoittelevat ensin miettimällä mitä päivän aikana pitää tehdä ja missä järjestyksessä. Kahvilan työtehtävät ovat jaettu kolmeen eri osa-alueeseen. Jokaista osa-aluetta harjoitellaan kolme viikkoa. 
Yhteen osaan kuuluu esim. inventaarion tekeminen ja tavaroiden tilaaminen yms. 

Kaikki työt on jaettu selkeästi, joten niiden tekeminen on helpompaa.

Kolmen työntekijän työt on kirjattu listaan ja he opettelevat tekemään tiimityötä. Punaisiin ruutuihin kirjataan nimikirjaimet, kun suunniteltu työ on tehty. Näin varmistetaan, ettei mikään työ jää tekemättä.
 Samalla tavalla päivän päätteeksi on lista, josta voi katsoa mitä töitä on tarkastettava ennen töistä lähtöä. Nämä listat kokoavat päivään selkeää rytmiä ja valmistavat ammatillisesti työntekijöitä seuraavaan työpaikkaaan.


Akademi Kafe
Nuria ja työntekijät






Työntekijä käy välillä harjoitustilassa valmistamassa salaatteja tai muita kahvilassa myytäviä tuotteita. Tarkka hygienia opetetaan jakson aluksi ja sitä noudatetaan hyvin.

Salaatteja valmistumassa.

Yliopiston ruokalassa pääsin seuraamaan yhden Akademi Kafen työntekijän siirtymistä lounasaikaan ruoanjakeluun. 

Linjaston alku, täällä tarjottimet ovat alaspäin.
  
Nuria on energinen työpaikkaohjaaja, 
joka osaa kannustaa sopivasti ja olla tarvittaessa taka-alalla ohjaustilanteissa.


Työntekijän puolelta katsottuna linjasto näytti tältä. Sämpylä oli valmiiksi pakattu ja sen sai ottaa aluksi. Salaatit on tehty valmiiksi, alkuruokaa on kolmea eri lajia, pääruoka saattaa olla enemmän. Molempia valitaan yksi annos. Jälkiruokana oli esim. hedelmiä, jogurttia, vanukasta. 

Ohjaustilanteen alku.




Ruokajuomana on pöytiin valmiisiin kannuihin laitettu vesi. 
Lisäksi sai ostaa muita juomia. 

Samassa ruokalassa on myös kahvila


Edellisiä Akademi Kafen kahvilantyöntekijöitä on töissä ruokalassa. 

Astiahuollossa



Työntekijät huolehtivat asiahuollosta, yleisestä siisteydestä ja täyttävät vesikannut pöytiin.



Linjastolla ruuhkaa, mutta silti kaikilla on aikaa jonottaa eikä työntekijöiden tarvitse jännittää kiireistä aikataulua. He työskentelevät omalla tahdillaan. 


  
Astioita lajitellaan jo telineeseen, jotta astiahuolto sujuu helpommin.

Käyn aika usein täällä lounaalla. Ruokatarjoitin näyttää tältä. Lounas on vasta noin klo 13 jälkeen, joten hieman alkaa olla nälkä. Täällä on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja kasviksia. Annokset ovat todella isoja, vaikka pyydän puolet pienempiä annoksia laittamaan lautaselle. Harmittaa jättää mitään syömättä. 

Salaattia, kalkkunaa, papuja ja perunoita.

Tomaattia, pastaa, kesäkurpitsaa, perunaa ja kasviksia keitossa. 

Osaan tilata tämän pienen kahvikupin, SOLO :-)










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

GUERAK, 13.9 keskiviikko Harrobi-ohjelma

GUREAK maanantai 18.9 Zerbizuak ja Marketing