TOP

Työssäoppiminen on merkittävässä osassa italialaista opiskelua. Seurantaa tehdään paljolti samalla tavoin kuin Suomessa. Työpaikoilla käydään tapaamassa paitsi opiskelijoita, myös työpaikan edustajia. Poikkeavaa Suomeen verrattuna on se, että työtunteja kertyy enemmän. Jokaisen opiskelijan tulee tehdä työtä (sisältäen myös opiskelun oppilaitoksessa) 40 tuntia viikossa. Heillä on vain yksi lepopäivä, joka ei ainakaan ravintola-alalla saa olla sunnuntai eikä maanantai, koska silloin on eniten töitä. Työtunnit jaetaan siis kuuden päivän kesken. 

Työajoissa joustetaan Italiassa huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Voi olla, että opiskelija on työssäoppimassa ensin aamulla muutaman tunnin, sitten menee joksikin aikaa kotiin, jonka jälkeen palaa taas illaksi töihin. 

Yhteistyötä perheen, työpaikan ja oppilaitoksen välillä koordinoi tutor. Hän raportoi joka suuntaan opiskelijan kuulumisia ja edistymistä. Mikäli työpaikalla nousee esiin asioita, joita koulussa pitäisi painottaa tai kokonaan oppia uusi asia, tutor kertoo asiasta opettajalle. Työnantajissa on Italiassa samanlaisia eroja kuin Suomessa. Osa työnantajista ottaa oikein mielellään harjoittelijoita, toiset taas eivät suostu lainkaan. Jotkut taas voivat ottaa opiskelijan silloin, toisen tällöin. 

Tutor käy noin kaksi kertaa kuussa jokaisella työpaikalla, ja käynnit ovat useimmiten hyvin nopeita. Jokaiselle opiskelijalle tehdään jokaiselle työssäoppimisen viikolle omat oppimisen tavoitteet ja työaikataulut. Nämä tehdään yhteistyössä. Ensisijaisesti arvostetaan työnantajan toiveita, koska hän tarvitsee työpaikalla eniten apua. Työpaikat, joilla kävimme, sijaitsevat Comon alueella, mutta joku opiskelija voi olla työssäoppimassa kauempanakin. 

Italialainen tutor on kuin kiipulalainen työhönvalmentaja tai ohjaaja. Nämä henkilöt ovat alansa moniosaajia, ja taipuvat monenlaiseen työtehtävään. Yritin vertailla heidän taustakoulutuksiaan, ja tulimme yhdessä erään opettajan kanssa siihen lopputulokseen, että heidän koulutuksensa vastaa Suomen yhteisöpedagogin koulutusta - ainakin jossain määrin. Yhteistä tutoreilla ja meikäläisillä ohjaajilla/työhönvalmentajilla on se, että tämä ammattikunta todella täydestä sydämestään välittää ohjaamistaan opiskelijoista tai asiakkaista. Respect.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

GUERAK, 13.9 keskiviikko Harrobi-ohjelma

GUREAK maanantai 18.9 Zerbizuak ja Marketing

GUREAK, tiistai 12.9 Akademi Kafe ja yliopiston ruokala