Henkilöstön kansainvälisyyspolku hankkeen viikon vaihtojakso Tukholmassa 12.11.–16.11.2018
Hälsingar från Stockholm! 
Ihan ensimmäiseksi valtavan isot kiitokset Kiipulan ammattiopistolle ja kv-koordinaattori Heidille sekä Tukholman yhteyshenkilölle Jussille siitä, että olen päässyt näin mahtavalle vaihtojaksolle! Jussin järjestämä ohjelma on ollut todella monipuolinen ja kiinnostava! Ihmiset ovat lisäksi ottaneet minut ihanan ystävällisesti vastaan – på svenska naturligtvist.



Ma 12.11.18
klo 9 Info Aikuiskoulutuskeskuksessa (Vuxenutbildningscentrum) Södermalmilla
Tapasin vaihtojakson yhteyshenkilön Jussi Koreilan. Hän toimii toimialajohtajana Tukholman kaupungin Työmarkkinaviraston (Arbetsmarknadsförvaltningen) Aikuiskoulutuksen (Vuxenutbildning) Valinta- ja tukiyksikössä (Antagning & stöd). Ruotsissa aikuiskoulutuksessa on paljon maahanmuuttajia. Jussi antoi minulle yleisinfoa Työmarkkinaviraston toiminnoista Tukholman kaupungissa. Työmarkkinavirastoon kuuluu kaksi isoa kokonaisuutta: Aikuiskoulutus ja Työmarkkinapalvelut (Jobbtorg). Aikuiskoulutuksessa on puolestaan kolme osastoa (verksamhetsområde), joiden toimintoihin tutustuin vaihtojakson aikana tarkemmin. Myös osaan Jobbtorgetin toiminnoista pääsin kurkistamaan viikon aikana. 


klo 10.30 Åsön kampuksella: YFI – svenska för invandrare med yrkesutbildning

Tässä koulutuksessa on yhdistetty ruotsia maahanmuuttajille ‐opinnot (svenska för invandrare = SFI) ja ammattiopinnot (Y). Siitä tulee tuo lyhenne YFI. Tähän kurssille ohjautuu opiskelijoita, joilla on peruskoulutason opinnot suoritettuna. Ryhmässä on noin 20 opiskelijaa, ja ryhmän kokoonpano pysyy samana. Opettajat ovat kokeneet saman ryhmän kanssa työskentelyn pidempään hyväksi ratkaisuksi. Opinnot kestävät 2–2,5 vuotta. Koulutukseen kuuluu opiskelua ja työharjoittelua. Ryhmää opettaa kielenopettaja ja ammatin opettaja yhdessä. Opetus etenee opiskelijoiden osaamisen ja oppimisen mukaan. https://www.youtube.com/watch?v=MWCCDC9OVtY

klo 13 Aikuiskoulutuskeskuksessa jälleen: maahanmuuttajan vastaanotto ja tilanteen kartoitus
Pääsin näkemään käytännössä, miten prosessi etenee, kun maahanmuuttaja, joka haluaa opiskella ruotsia, saapuu Aikuiskoulutuskeskukseen. Vastaanottotilassa jokaiselta kirjataan perustiedot tietokonejärjestelmään. Sen jälkeen asiakas odottaa hetken, kunnes hänet kutsutaan lyhyeen haastatteluun (10-15 min) kahden kesken työntekijän kanssa. Tässä tapaamisessa selvitetään koulutustausta ja työkokemus ja ohjataan asiakas sopivan tasoiselle ruotsia maahanmuuttajille (svenska för invandrare) ‐kurssille. Kurssille pääsee kahden viikon sisään, ja asiakas saa valita, missä päin kaupunkia haluaa kurssille osallistua. Kursseja on aamupäivä-, iltapäivä- ja ilta-aikaan, ja niitä tosiaan alkaa non-stoppina koko ajan. Keskuksessa työskentelee myös kuraattori, jota voidaan hyödyntää, jos asiakkaalla on pulmia jollakin osa-alueella elämässään. Sen jälkeen, kun asiakas lähtee keskuksesta, hän ei enää ole asiakassuhteessa tänne, vaan se koulu, johon hän ohjautuu, ottaa hänestä vastuun.

Ti 13.11.18
klo 9 Aikuiskoulutus (Vuxenutbildning) Söderortissa
Matkustin aamulla tunnelbanalla punaista linjaa pitkin Vårbergiin – ja eksyin. Mutta ei hätää, ymmärsin missanneeni vaihdon, ja koska olin ajoissa liikkeellä, ehdin hyvin paikalle ajoissa kouluun. Väestö tällä alueella on hyvin maahanmuuttajavoittoista, minkä huomasi kielten moninaisuudesta metrossa ja asemilla. Täällä samoin kuin YFI-opinnoissa on koulutuksessa yhdistetty SFI-kieliopinnot ja ammattiopinnot. Täällä puhuttiin ”kombosta”. Opintolinjat on luokiteltu kolmeen linjaan, vähän niin kuin suomen kotoutumiskoulutuksessa: Opintolinja 1 on tarkoitettu ihmisille, joilla ei ole koulutaustaa tai sitä on hyvin vähän, linja 2 on peruskoulun käyneille ja linja 3 heille, joilla on enemmän koulutusta. Tasot A/B (alkeet), C (keski) ja D (edistyneet) puolestaan kuvaavat linjojen sisällä etenemistä. Pääsin osallistumaan D-tason edistyneiden kielioppitunnille ja auttamaan opiskelijoita ruotsin verbitaivutusten ja prepositioiden kanssa!


Vierailin myös lähihoitajaopiskelijoiden ryhmässä, jossa käytiin läpi Ruotsin terveydenhuoltolakia ja erilaisia ihmiskäsityksiä behavioristisesta humanistiseen. Tänne ryhmiin otetaan uusia opiskelijoita joka viikko, mutta ryhmät saavat myös ”lepotaukoa” uusista tulijoista vuorotellen, jotta opiskelu pysyy mielekkäämpänä. Söderort tarjoaa myös ruotsin opiskelua kotiäideille yhdessä lapsiensa kanssa esikoulujen yhteydessä.




klo 14 Enheten för arbetsgivarsamverkan, EfAS
Iltapäivällä matkustin takaisin Södermalmille tapaamaan EfASin väkeä. EfAS kuuluu tuossa organisaatiokaaviossa Jobbtorgin alle. Täällä työnantajayhteistyön yksikössä sain kuulla, että he ”matsaavat” akateemisen työnhakijan ja ammattimentorin yhteen. Ideana on, että saman alan ammatissa toimiva ihminen kertoo akateemiselle työnhakijalle työmahdollisuuksista ja ‐käytännöistä kyseisellä alalla. Homma alkaa yhteisellä ryhmätapaamisella, jonka jälkeen sopivat kumppanit jatkavat kahdenkeskisiä keskusteluja 8 kuukauden ajan noin 1 x kuukaudessa. Lisäksi työnhakija pääsee mentorin avustuksella vähintään yhden kerran työpaikkakäynnille. Tämä yhteistyö on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat tehdä koulutustaan vastaavaa työtä Ruotsissa. Toiminta on lähtöisin Rotary-järjestöstä ja sittemmin laajentunut.

Ke 14.11.18
klo 9 Enheten för språkstödjande insatser
Täällä kielituen yksikössä toteutuu kaupungin ja työvoimatoimiston yhteistyö: maahanmuuttajat, joiden kielitaito ei ole edennyt kovin nopeasti, saavat tukea omaa äidinkieltä puhuvalta tukihenkilöltä. Ensin on 5 viikon aloitusjakso, jossa harjoitellaan mm. työhakemusten tekoa, työhaastattelutilannetta ja käydään läpi ruotsalaisen työkulttuurin käytäntöjä. Traumatisoituneet ihmiset saavat opiskella asioita omassa pienryhmässään. Se jälkeen lähdetään työpaikkaan harjoittelemaan tukihenkilön avustuksella. Tämä on tuettua työtä. Myös kesätöitä järjestyy ihmisille tätä kautta. Kielituen yksikön eräs päällikkö kertoi työilmapiirin olevan tässä työpaikassa todella hyvä!



klo 13.30 CSO – Centrum för samhällsorientering
Tämä yhteiskuntatietouden paketti tarjotaan pääsääntöisesti EU:n ulkopuolelta tuleville ihmisille heidän omalla äidinkielellään tai selkoruotsilla. Koulutus sisältää opetusta 60 tuntia ja kestää noin kuukauden. Koulutuksessa käydään läpi mm. yksilön oikeudet ja velvollisuudet yhteiskunnassa, lasten kohteluun liittyviä asioita sekä terveyspalvelujärjestelmä.

klo 15 Studieteamet
Tämä opiskeluhuoltotiimi tarjoaa yksilötason palveluja opiskelijoille ja konsultatiivisia palveluja opettajille aikuiskoulutuksessa.  Suurin osa aikuiskoulutusta tarjoavista koulutuksen järjestäjistä on muuten Tukholmassa yksityisiä. Tiimiin kuuluu konsultatiivisia erityispedagogeja (specialpedagoger), joilla on peruskoulutuksena opettajan koulutus, toimintaterapeutteja, kuraattoreita (1) ja psykologeja (1) ja opinto-ohjaajia. Tiimi tekee kiinteää yhteistyötä koulujen kanssa, järjestää keskustelutilaisuuksia opettajille ja kirjoittaa myös suosituslausuntoja, joissa kuvataan oppimista edistävien asioiden käyttöönottoa koulussa. Aivan huippumukavia ihmisiä töissä täälläkin!

To 15.11.18 Åsön kampuksella: Intensivsvenska för Akademiker, SIFA
SIFA tarjoaa ruotsin kielen kursseja akateemisen koulutuksen omaaville ihmisille, joilla on siis vähintään Bachelor-tasoinen tutkinto. Myös englannin kielen taitoa pitää olla. Koko koulutuspaketti kestää 1,5 vuotta, mutta jos ruotsin kielen taitoa on jo olemassa, ei tarvitse aloittaa alkutasolta, ja silloin koulutus on lyhyempi. Koulutus rakentuu 9 viikon jaksoista, joiden väleissä otetaan uusia opiskelijoita koulutukseen. Kursseja tarjotaan erityisesti opettajille, ekonomeille, lakimiehille ja –naisille, yhteiskuntatieteilijöille, insinööreille ja arkkitehdeille. Oli mahtavaa päästä keskustelemaan opiskelijoiden kanssa ja kuulla heidän esitelmiään: Enpä esimerkiksi tiennyt, että Wilhelmina Skogh aloitti uransa hotellin tiskaajana ja lopetti uransa Grand Hotellin johtajana. Mahtava uratarina noin sadan vuoden takaa!



Pe 16.11.18
klo 9 Projekt VIDA, samverkan med föreningar
VIDA-projektin työntekijät yhdistävät maahanmuuttajia ja yhdistyksiä toisiinsa. Asiakkaalta kysytään kolme vapaa-ajan harrastusta, mistä hän olisi kiinnostunut, ja sitten näiden perusteella VIDA ottaa yhteyttä yhdistyksiin ja kysyy, haluavatko he ottaa toimintaansa mukaan ihmisen. Yhdistykset ovat innokkaita saamaan uusia ihmisiä toimintaansa mukaan. Asiakas saa tutustua harrastustoimintaan (esim. jalkapallo, kokkaus, uinti, puutarhanhoito jne.) 8 kertaa ilmaiseksi ja jatkaa sitä halutessaan omakustanteisesti. Myös pienryhmissä tutustuminen onnistuu. VIDA-harrastustoiminta kirjataan työvoimatoimiston kotoutumissuunnitelmaan.



klo 11 Förvaltningens arbete med kortutbildade nyanlända på studieväg 1
Opintopolku (Studieväg) 1 on tarkoitettu niille maahanmuuttajille, joilla ei ole juurikaan koulutusta (kortutbildade). Luku- ja kirjoitustaitoa harjoitellaan paljon. Myös tämän opintopolun kautta on mahdollisuus saavuttaa maahanmuuttajakielikoulutuksen korkein tavoitetaso D (vastaa B1.1-B1.2 tasoa), mutta se vie luonnollisesti kouluttamattomalta ihmiseltä usein monta vuotta. Polulla on mahdollista edetä omassa tahdissaan, ja opetus on käytännönläheistä. Nyt opetus on puolipäiväistä, mutta suunnitteilla on tarjota jatkossa myös kokopäiväopintoja. Työvoimatoimisto vaatii, että kaikki maahanmuuttajat, joilla ei ole työpaikkaa, osallistuvat vähintään vuoden ajan kokopäiväiseen koulutukseen.

Fiilikset jakson lopussa :)

Sain vaihtojakson aikana todella paljon tietoa, ja sitä kaikkea pitää vielä sulatella rauhassa Suomessa. Kiinnostukseni maahanmuuttajatyötä ja kansainvälisissä ympäristöissä työskentelyä kohtaan lisääntyi jakson aikana entisestään. Ruotsalaiset olivat myös hyvin kiinnostuneita kuulemaan Suomen tavoista toimia maahanmuuttajien kanssa sekä mm. koulutusjärjestelmämme ja työvoimatoimistomme toiminnan rakenteista. Tämä pakottaa mukavalla tavalla ottamaan vielä paremmin selvää myös kotimaan käytännöistä. Oppia tuli siis monella tavalla – suosittelen vaihtoon lähtemistä lämpimästi kaikille kiinnostuneille. Ja puutteet kielitaidossa eivät ole este! Ihmiset todella arvostavat sitä, että yrittää puhua heidän omalla kielellään, vaikkei kielitaito niin täydellinen olisikaan. 

Ja lopuksi erinomainen lounas Globenin tunnelbanan lähellä - ja sieltä Fotografiskan näyttelyyn Stadsgårdshamneniin!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

GUERAK, 13.9 keskiviikko Harrobi-ohjelma

GUREAK maanantai 18.9 Zerbizuak ja Marketing

GUREAK, tiistai 12.9 Akademi Kafe ja yliopiston ruokala